Kenapa Masih Perlu Laman Web?

/RAW

Satu soalan yang selalu ditanya oleh pemilik perniagaan adalah, “Adakah saya benar-benar memerlukan laman web jika saya sudah mempunyai laman Facebook?”

YA! 100% Semestinya!

Tidak kira bagaimana menakjubkan halaman Facebook anda, mempunyai laman web akan sentiasa memberi manfaat, terutamanya semasa pertumbuhan perniagaan tempatan yang berdaya saing di Malaysia, di mana maklumat dan kredibiliti adalah kunci untuk menarik dan mengekalkan pelanggan.

Mengapa perniagaan harus mempunyai laman web? Lebih khusus lagi, mengapa perniagaan kecil memerlukan laman web? Sesungguhnya bagi pemilik perniagaan kecil, sudah cukup untuk berurus-niaga! Akhirnya, anda perlu juga bertindak balas kepada bagaimana pelanggan anda berkelakuan. Sebelum mencuba perniagaan atau perkhidmatan baru, ramai orang kini beralih kepada Internet untuk membuat pilihan bersama maklumat mengenai pembelian mereka. Ini menjadikan kemunculan perniagaan dalam talian penting untuk kejayaan dalam ekonomi moden kini. Manfaat mempunyai laman web apabila anda menjalankan perniagaan kecil adalah sangat besar.

Penjenamaan & Profesionalisme

Facebook pada asasnya adalah templat. Daripada sudut penjenamaan, anda terhad kepada gambar profil anda, cover photo (yang mempunyai peraturan sendiri mengenai apa yang boleh dan tidak boleh dibuat), aplikasi dan tab (yang anda mungkin tidak tahu bagaimana untuk menggunakan fungsi ini).

Kami sentiasa percaya bahawa laman web adalah “pintu depan perniagaan anda dalam talian.” Ini merupakan tempat yang sesuai untuk menunjukkan siapa anda sebenarnya sebagai satu jenama, dan anda mendapat lebih kawalan ke atas apa tanggapan anda berikan kepada pelanggan pertama-kali apabila mempunyai laman yang bersesuaian.

Pada masa kini, jika anda adalah perniagaan kecil, anda semestinya perlukan laman web. Jika tidak, anda berisiko untuk kelihatan seperti satu operasi kecil yang tidak akan dapat memberikan perkhidmatan yang hebat. Mempunyai laman web yang kelihatan profesional adalah cara yang sangat mudah untuk meningkatkan reputasi anda. Bakal pelanggan semakin celik berteknologi, dan sebelum mereka mencuba produk atau perkhidmatan baru, tempat pertama kebanyakan orang rujuk adalah Internet. Jika anda tidak mempunyai laman web anda sendiri, tetapi pesaing anda ada, bakal pelanggan akan mula tertanya-tanya mengapa.

Kawalan Penuh Laman Web Anda

Berbalik kepada ketika Facebook pertama kali mengubah model Timeline bagi halaman Facebook Page. Ingat bahawa tab Welcome yang telah anda habiskan banyak masa dan usaha itu? Beribu-ribu perniagaan terpaksa bertungkus-lumus dan mengemas-kini halaman mereka untuk menyesuaikan dengan susun atur baru itu.

Dengan mempunyai laman web anda sendiri, anda yang memastikan kawalan sepenuhnya ke atas rupanya, apa yang berlaku, dan di mana ia pergi, bersama-sama dengan segala-galanya di dalamnya.

Platform seperti Facebook yang kini mempunyai lebih 1.94 billion pengguna, jadi persaingan untuk Like dan klik adalah sengit di kalangan perniagaan. Oleh itu, ini adalah berbahaya untuk melihat profil media sosial sebagai pengganti yang baik untuk laman web anda sendiri.

Facebook menjadi kurang penting untuk Jenama. Terbaru, Facebook telah mengubah algoritma News Feed itu supaya siaran organik kurang muncul. Seperti mana ramai pengguna lama, Facebook menjadi kurang hip. Sekarang, peranti mudah alih telah mengambil sebahagian besar masa pengguna. Sementara itu, rangkaian media sosial yang lain telah meningkat kepada terkenal, seperti Snapchat dan Instagram, yang telah menjadi “mesti ada” untuk banyak Jenama.

Hanya mengambil masa beberapa minit untuk mendaftarkan laman Facebook atau akaun Twitter, dan dengan ini sesiapa sahaja boleh mempunyai akaun media sosial.

Yakinkan Pengguna

Facebook juga terhad apabila untuk berkongsi maklumat perniagaan. Yang disediakan adalah halaman About yang agak terhad. Jika anda mahu menyediakan halaman maklumat berkaitan dengan perkhidmatan, harga, ahli pasukan, dan lain-lain anda mungkin akan memerlukan aplikasi yang berasingan bagi setiap satu. Tidak akan bebas dan tidak akan menjadi mudah, jadi anda juga mungkin akhirnya perlu membina laman web!

Ini juga boleh menjadi sukar jika anda adalah pembekal perkhidmatan tempatan yang ingin membezakan diri daripada pesaing di kawasan anda. Dari perspektif pengguna, adalah menjadi sangat sukar untuk mencari profesional yang tepat untuk kerja mereka. Salah satu maklumat yang boleh pengguna bandingkan adalah harga. Fengan ini juga akan menjadi sukar untuk tahu apakah kualiti kerja satu-satu perniagaan itu.

Satu penyelesaian yang baik untuk masalah ini adalah untuk membina sebuah laman web yang mempamerkan kerja anda. Cara yang paling mudah untuk melakukan ini adalah untuk memaparkan imej hasik kerja anda. Sebagai perniagaan tempatan, anda memerlukan laman web untuk memberikan anda kelebihan yang kompetitif ini terhadap pesaing tempatan yang lain. Dengan memasukkan imej hasil kerja anda yang telah berjaya selesai, pelanggan yang berpotensi adalah lebih cenderung untuk mempunyai keyakinan untuk menempah anda untuk projek mereka.

Kebolehcapaian

Salah satu sebab yang sering diabaikan – tidak semua orang dalam pasaran sasaran anda semestinya di Facebook! Walaupun mereka ada, mereka masih perlu untuk Like halaman anda. Walaupun mereka telah Like halaman anda, ini tidak bermakna mereka akan sentiasa dapat melihat perkembangan anda, kerana capaian organik untuk laman Facebook telah menurun dengan ketara dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Salah satu kelebihan mempunyai laman web anda sendiri adalah perniagaan anda akan sentiasa ada. Pengguna kini mengharapkan perniagaan, walaupun perniagaan tempatan kecil, untuk boleh didapati dalam talian 24/7. Waktu perniagaan juga kini tidak lagi terpakai, sebagai bakal pelanggan yang boleh bertanya tentang perkhidmatan anda bila-bila masa yang mereka suka. Akses yang berterusan mempunyai potensi untuk mengembangkan data pelanggan anda dengan lebih baik.

Ini juga sebab mengapa begitu penting untuk melabur dalam pereka web yang bagus. Pereka web perlu membina laman web yang responsif dan baik dari awal-awal lagi. Bagi memastikan perniagaan anda berdaya saing, anda memerlukan laman web yang kedua-dua berfungsi dan bergaya. Laman web yang berstruktur baik dan lengkap bermaklumat serta cantik akan mengurangkan jumlah masa yang anda luangkan untuk menjawab soalan pelanggan.

Pemasaran Kandungan

Lebih dan lebih ramai pelanggan menggunakan media sosial sebagai platform aduan, menghantar rasa tidak puas hati mereka dalam tweet atau laman Facebook. Ini adalah satu perkara yang baik dari sudut pelanggan – aduan awam cenderung untuk diselesaikan segera. Tetapi dari sudut pandangan Jenama, membuat aduan awam adalah tidak sesuai. Laman web anda boleh membantu anda mengelakkan masalah ini, sebagai pusat maklumat dan penyelesaian masalah. Laman FAQ, panduan bantuan, video bantuan dan maklumat untuk dihubungi adalah penting bagi pelanggan, kerana mereka akan mendapat jawapan yang cepat kepada soalan mereka tanpa perlu menunggu.

Dalam era pemasaran kandungan ini, tidak dapat dinafikan bahawa media sosial adalah satu alat yang penting untuk mencapai audiens anda dan menyebarkan berita, dan anda boleh memilih untuk menggunakan platform media sosial untuk benar-benar menjadi hos kandungan anda jika anda suka, tetapi menyimpan kandungan anda di laman web sendiri mempunyai lebih kelebihan. Kandungan boleh membantu anda menaikkan kedudukan carian dan mencapai lebih ramai pelanggan melalui carian organik, dan apabila anda telah menarik orang ke laman web anda, ini menjadikan lebih mudah untuk memindahkan mereka ke langkah seterusnya kepada saluran jualan anda.

SEO & Kebolehcarian

Penduduk tempatan mungkin tidak tahu nama perniagaan anda sebelum mereka mencari anda. Mereka mungkin akan melakukan carian Google kepada jenis perniagaan anda (contohnya, Urut Miri) dan kemudian klik melalui keputusan yang muncul pada halaman pertama. Walaupun Google dan enjin carian lain melakukan indeks laman Facebook, laman web sendiri membolehkan anda menyesuaikan tetapan SEO anda lebih khusus untuk membuatkan anda lebih mudah untuk dicari.

Bila kali terakhir anda membuka buku direktori telefon untuk mencari perkhidmatan tempatan? Hari-hari itu telah lama berlalu. Sebaliknya, telefon pintar telah ambil-alih, dan kini ini benar-benar menguasai bagaimana orang ramai mengakses Internet. Untuk hal ini, mereka tidak hanya menggunakan telefon mereka untuk mengambil swafoto. Malah untuk tujuan perbankan, membeli-belah dan tempahan, anak-anak muda terutamanya sekarang akan beralih kepada telefon mereka dahulu untuk tujuan tersebut. Berfikir secara digital adalah penting bagi perniagaan kecil untuk berjaya dalam jangka masa panjang. Atas sebab itu, melabur dalam sebuah laman web bagi perniagaan kecil anda lebih awal adalah cara yang paling bijak untuk memanfaatkan audiens yang lebih muda.

Anda memerlukan laman web untuk bersaing dengan perkhidmatan-perkhidmatan tempatan yang sudah menyasarkan pelanggan melalui web. Kelajuan, kecekapan dan kemudahan akses semua keutamaan bagi pengguna yang mencari perkhidmatan tempatan. Jika pelanggan boleh mengisi borang dalam talian dengan cepat untuk menempah perkhidmatan yang mereka perlukan, mereka akan lebih cenderung untuk menempah dalam talian daripada perlu bercakap dengan seseorang secara langsung.

Daya Saing

Jika anda hanya mempunyai laman Facebook dan pesaing anda mempunyai kedua-duanya, kemungkinan besar bakal pelanggan akan memilih pesaing anda. Semuanya kembali kepada kredibiliti dan profesionalisme. Tambahan pula, bayangkan jika iklan pesaing anda muncul pada halaman Facebook anda. Alamak!

Ramai orang mempunyai salah tanggapan bahawa mengupah pemaju web profesional adalah di luar dari bajet mereka, tetapi harga sebuah laman web sebenarnya menjadi semakin berpatutan. Individu dan perniagaan semakin menyedari bahawa mereka memerlukan laman web, jadi persaingan antara pereka adalah tinggi. Jika anda memerlukan laman web sendiri, tiada masa yang lebih murah untuk memulakan.

Akhir Kata

Pada akhirnya, anda boleh memiliki laman web bagi memenuhi keperluan khusus anda dengan cara yang Facebook tidak dapat lakukan untuk anda. Jika anda mahu melabur masa dalam membina kehadiran dalam talian, kami amat mengesyorkan anda untuk lakukan dengan betul dari awal!

Kenapa sekarang?

Kemungkinan besar, pesaing berpotensi anda pada masa ini masih berfikir bahawa mereka tidak memerlukan laman web lagi, jadi ini adalah masa yang terbaik untuk menjadikan satu langkah ke hadapan daripada mereka.

Jadi, apa tujuan laman web anda?

Ini adalah soalan untuk ditanya untuk melihat bagaimana anda menguruskan kehadiran dalam talian di seluruh laman web Jenama dan pelbagai platform media sosial. Ingat, laman web syarikat yang baik harus bertindak sebagai:

  • Wakil utama Jenama anda dalam talian
  • Satu pusat untuk maklumat dan komunikasi
  • Platform untuk kandungan anda

Mencari pelan yang berpatutan untuk laman web? Sila layari www.jazalo.com/studio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *