/RAW: Apa beza CTA WhatsApp dan CTA Landing Page?

Biasanya Pengiklan buat iklan di Facebook Ads:
IKLAN ➡️ CTA WhatsApp

Orang yang berminat akan klik iklan dan terus masuk ke WhatsApp. Mereka akan pilih untuk ‘Send Message’ atau abaikan. Kiranya 50/50, kalau dapat WhatsApp tu maksudnya orang tu klik iklan dan ‘Send Message’. Selebihnya pula hanya klik sahaja tapi WhatsApp tidak masuk. Link Clicks dikira untuk semua klik walaupun WhatsApp tidak diterima.

Kalau ada Landing Page + Pixel:
IKLAN ➡️ CTA Landing Page ➡️ WhatsApp

Orang yang berminat akan klik iklan dan dibawa ke Landing Page. Apabila mereka klik Landing Page yang ada Pixel, secara automatik data mereka akan dikumpul untuk setiap klik. Dan kalau Pengiklan masih mahukan mereka untuk WhatsApp, di Landing Page tadi boleh diletakkan ikon WhatsApp atau ayat untuk mereka WhatsApp kalau berminat.
Contoh Landing Page dari Rent A Website /RAW adalah www.jazalo.net/namabisnes/intro. Pada laman tersebut, cuba Anda klik gambar dan Anda akan dibawa ke WhatsApp.

Kesimpulannya, jika ada Landing Page yang telah dipasang Facebook Pixel, walaupun iklan tidak dihalakan terus ke WhatsApp tapi Pengiklan tidak rugi klik yang dibayar kerana data Pixel dapat dikumpul melalui Landing Page tersebut. Dan Pengiklan masih boleh halakan ke WhatsApp melalui Landing Page.

www.rentawebsite.my

/RAW: Apa Itu Landing Page?

Landing Page merupakan satu laman web tunggal yang muncul selepas pengunjung klik pada carian Google, media sosial, e-mel, iklan berbayar dan sebagainya, bertujuan untuk mendapatkan Lead atau Click-Through.

Jika biasanya laman web mempunyai banyak link dan menu, Landing Page pula dirancang untuk mengarahkan pengunjung agar melakukan sesuatu secara spesifik pada satu laman sahaja.

Walaupun berada pada satu alamat laman web yang sama, Landing Page sebenarnya dibuat secara terpisah. Hal ini bertujuan untuk “diasingkan” dari link atau menu lain yang boleh mengalihkan perhatian pengunjung dari tujuan utama Landing Page tersebut.

Dari sini dapat disimpulkan bahawa Landing Page yang baik adalah landing page yang berorientasi pada “action” yang akan dilakukan pengunjung dan pencapaian konversi.

Jika Landing Page berfungsi untuk mendapatkan Lead, borang untuk mengumpul nombor telefon, alamat e-mel dan sebagainya, diletakkan pada laman web tersebut.

Jika Landing Page berfungsi untuk mendapatkan Click-Through, penceritaan ringkas tentang produk dan borang pesanan disediakan atau butang ‘Buy Now’ diletakkan agar pembelian online boleh dilakukan segera.

Jenis Landing page

Berdasarkan tujuannya, ada dua jenis Landing Page:

Continue reading “/RAW: Apa Itu Landing Page?”

Kenapa Masih Perlu Laman Web?

/RAW

Satu soalan yang selalu ditanya oleh pemilik perniagaan adalah, “Adakah saya benar-benar memerlukan laman web jika saya sudah mempunyai laman Facebook?”

YA! 100% Semestinya!

Tidak kira bagaimana menakjubkan halaman Facebook anda, mempunyai laman web akan sentiasa memberi manfaat, terutamanya semasa pertumbuhan perniagaan tempatan yang berdaya saing di Malaysia, di mana maklumat dan kredibiliti adalah kunci untuk menarik dan mengekalkan pelanggan.

Mengapa perniagaan harus mempunyai laman web? Lebih khusus lagi, mengapa perniagaan kecil memerlukan laman web? Sesungguhnya bagi pemilik perniagaan kecil, sudah cukup untuk berurus-niaga! Akhirnya, anda perlu juga bertindak balas kepada bagaimana pelanggan anda berkelakuan. Sebelum mencuba perniagaan atau perkhidmatan baru, ramai orang kini beralih kepada Internet untuk membuat pilihan bersama maklumat mengenai pembelian mereka. Ini menjadikan kemunculan perniagaan dalam talian penting untuk kejayaan dalam ekonomi moden kini. Manfaat mempunyai laman web apabila anda menjalankan perniagaan kecil adalah sangat besar.

Continue reading “Kenapa Masih Perlu Laman Web?”

Apakah Rent A Website /RAW?

Sebagai pengenalan, Rent A Website /RAW adalah satu perkhidmatan membuat laman web & Landing Page mengikut Design yang diingini dengan bayaran secara bulanan termasuk Domain & Hosting.

Untuk memiliki sebuah laman web, kos adalah agak tinggi. Jadi, JAZALO Studio melancarkan satu produk /RAW yang menawarkan bayaran secara bulanan atau tahunan yang memberi peluang kepada bisnes baru untuk mendapatkan laman web sendiri dgn harga serendah RM15.00 sebulan.

Kelebihan /RAW:
🔺 Bayaran minima RM15.00 sebulan
🔺 Tiada kontrak
🔺 Design ikut branding bisnes
🔺 Termasuk Domain & Hosting
🔺 Tak perlu belajar atau buat sendiri
🔺 Boleh pasang Pixel untuk Facebook Ads
🔺 Siap dalam masa 5 hari

Continue reading “Apakah Rent A Website /RAW?”

Berapakah Caj Pos?

Berapakah Caj Pos?

Macam mana nak buat pesanan?

Macam mana nak buat pesanan?

#JAZALOFAQ – www.jazalo.com/faq Soalan: Macam mana nak buat pesanan di The JAZALO Shoppe? Jawapan: Pembelian produk-produk di The JAZALO Shoppe boleh dibuat secara online di www.jazalo.my atau melalui WhatsApp +601129191525. Walaupun The JAZALO Shoppe mempunyai kedai fizikal di Centrio Pantai Hillpark KL, pesanan perlu dibuat terlebih dahulu kerana tidak semua stok berada di kedai. Beli Online: www.jazalo.my Beli melalui WhatsApp: JAZALO Customer Care +601129191525 Selain itu, pesanan juga boleh dibuat melalui WhatsApp dengan #JAZALODealer yang berdaftar seperti berikut; Dealer @syahin_affshar +601131288814 (Selangor) Dealer @pizz.shop +60173826298 (Selangor) Dealer @nickolas_arthit +601112927010 (KL) Dealer @f4rih4n +60179867389 (UiTM Shah Alam) Dealer @tehganu +60199140431 (Terengganu) Dealer @_meen_s +60149058057 (Kedah) Dealer @muhxmmxd_xqil +601139333660 (Kelantan) Dealer @atie_lovelyshawl +60107653818 (Kelantan) Dealer @nurakhmal +60173896673 (KL) Dealer @rul_amen +60132664977 (KL) www.jazalo.com/faq

A photo posted by The JAZALO Shoppe (Since 2009) (@jazaloshoppe) on

 

Kenapa Baju Lokal Mahal?

Sumber: Google Images

Pada masa ini di Malaysia, banyak jenama lokal muncul dan banyak yang menawarkan konsep yang berbeza. Kualitinya juga setanding dengan jenama-jenama luar. Tetapi di samping itu, kita juga sering mendengar ada orang yang berkata,“Baju lokal ini mahal gila, logo seketul dah RMXX, baik beli X&X je.” dan sebagainya.

Jom kita bahas, kenapa baju lokal mahal?

Continue reading “Kenapa Baju Lokal Mahal?”

Baki

Soalan:

Saya buat bayaran menggunakan mesin deposit tunai, tak terima duit RM1.00, kalau bayar lebih boleh dapat baki balik tak?

 

Continue reading “Baki”

Tempoh Pesanan

Soalan:

Berapa lama saya boleh dapat barang jika saya bayar hari ini?

 

#JAZALOFAQ – #TEMPOHPESANAN Soalan: Berapa lama saya boleh dapat barang jika saya bayar hari ini? Jawapan: Proses pesanan dan penghantaran akan mengambil masa seminggu selepas pembayaran disahkan. Polisi tempoh pesanan The JAZALO Shoppe adalah tujuh (7) hari. Dalam tempoh ini, pesanan akan dimasukkan ke sistem pesanan oleh bhgn khidmat pelanggan dan bhgn kewangan akan mengesahkan pembayaran yang dibuat. Maklumat pesanan akan dihantar ke bahagian operasi utk diproses. Selepas siap, proses pembungkusan dilakukan oleh bhgn pengeposan. Notifikasi pos akan dihantar melalui SMS setelah pengeposan dilakukan. Pesanan mungkin akan sampai lebih awal (seawal 2 hari) bergantung kepada aturan pesanan dan kelancaran proses oleh bhgn² terlibat. www.jazalo.com/faq

A photo posted by The JAZALO Shoppe (Since 2009) (@jazaloshoppe) on

Continue reading “Tempoh Pesanan”